Начало Полезни връзки Често задавани въпроси Отговорности Лекарствена безопасност

Политика за използване на "бисквитки" Cookie Preferences

Симптоми: Как тогава да разберем, че наистина сме алергични към нещо?

simtomi.jpg

КИХАНЕ

Кихането е естественият начин на организма да се освободи от дразнители (прах, песъчинки и др.), като ги изхвърли заедно с нормалните секрети.

При наличието на алергия тази реакция се засилва. Кихането продължава с дни без видима причина, като не винаги е придружено с отделянето на секрет.

ТЕЧАЩ НОС

Когато носът тече поради алергия, отделеният секрет е бистър и воднист, докато при настинка секретът е гъст и жълтеникав.

ЗАПУШЕН НОС

Алергиите водят до набъбване лигавицата на носа, което от своя страна предизвиква запушване. Това спира нормалното отделяне на секрета или го блокира напълно. Духането на носа не помага и дори често сякаш влошава състоянието.

СЪРБЕЖ НА КОЖАТА

Алергиите често причиняват сърбеж.

Уртикарията (копривната треска) представлява множество малки кожни петънца, които могат да се появят навсякъде по тялото или лицето. Те обикновено остават само няколко дни.

Екземата се появява по лицето в ранно детство. Сърбежът е много силен, притеснява децата и нарушава съня им. Той продължава няколко години, като има периоди на внезапно обостряне и такива на затишие. Екземата може да засегне всяка част на тялото.

СЪРБЕЖ НА ОЧИТЕ

Всички ние понякога имаме необходимост да разтъркаме очите си, за да премахнем някоя прашинка, мигла или песъчинка. След отстраняване на дразнителя, ние не търкаме очите си повече.

При алергия положението със сърбежа на очите е различно. В този случай няма външна причина и нищо не облекчава сърбежа. Той може да трае няколко дни, седмици или месеци.

Клепачите често са зачервени и подути.