Начало Полезни връзки Често задавани въпроси Отговорности Лекарствена безопасност

Политика за използване на "бисквитки"

Алергията: Видове алергии

Анафилаксия
Анафилаксията е рядка, но застрашаваща живота алергична реакция. Провокира се от едно или повече вещества (алергени) като храни или ухапвания от насекоми, към които индивидът е чувствителен. Изчислено е, че анафилаксията засяга приблизително 1 от 100 индивида. Ако
човек има установени алергии, той вероятно е и с повишен риск от анафилаксия.

Какви са симптомите на анафилаксията?
Симптомите на анафилаксията обикновено започват на определено място с оток на устата, езика, устните, кожата и клепачите. При тежките случаи, реакцията прогресира до повръщане, хриптене, затруднено дишане и дори сърдечно-съдов колапс. Ако не се лекува незабавно, анафилактичната реакция може да бъде с фатален край.
 
Научете повече за анафилаксията

Астма
Астмата е състояние, което засяга дихателните пътища на белия дроб, като ги прави възпалени и оточни. Може да засегне възрастни и деца. Около половината от индивидите с астма са получили първите си симптоми преди 10 годишна възраст.

Състояние, при което липсва явна алергична причина, се нарича неалергична астма. Астмата се наблюдава много по-често, когато индивидът влезе в контакт с алерген, към който той/тя са чувствителни. Това се нарича алергична астма. Алергичната астма се среща при девет от десет от всички случаи с астма.

Кои са симптомите на астма?
При астма може да се наблюдават следните симптоми:
• Затруднено дишане
• Чува се хриптене, свирене
• Суха, дразнеща кашлица
• Стягане в гърдите
Някои пациенти получават епизодични симптоми на алергична астма. Малък брой хора имат постоянни оплаквания. Симптомите могат също така да изчезнат в ранната зряла възраст, но често се появяват отново години по-късно.

Научете повече за астмата.

Алергичният ринит - сенна хрема
Алергичният ринит, повече известен като сенна хрема, е най-разпространеното алергично заболяване и се характеризира със симптоми като повтарящо се кихане и запушен, течащ или сърбящ нос. Честата поява на тези симптоми ги определя като персистиращи, ако продължават по-дълго от 4 дни седмично и повече от 4 седмици. Много хора с алергии имат симптоми целогодишно.

Кои са причините и симптомите на алергичния ринит?
Симптомите на алергичен ринит вероятно се причиняват от повече от един алерген. Погрешно
е схващането, че само полените предизвикват тези симптоми. Алергените могат да дойдат както от
външната, така и от вътрешната среда.

Алергените включват:
• Полени
• Плесенни спори
• Микрокърлежи в домашния прах
• Животински отпадни продукти
• Части от инсекти
• Гъби

Много хора с алергичен ринит имат три или повече тежки симптома, които включват:
• Повтарящо се кихане
• Запушен, течащ или сърбящ нос
• Нарушено усещане за мирис или вкус
• Затруднено дишане
• Нарушен сън/умора през деня

Научете повече за алергичния ринит.

Уртикария - копривна треска
Уртикарията, обичайно позната като копривна треска, е алергично заболяване, при което симптомите се наблюдават по кожата под формата на бледи сърбящи подутини.

Кои са симптомите и причините за уртикарията?
Уртикарията може да е в резултат на алергична реакция към алергени, като хранителни вещества, лекарства и ухапвания от насекоми или от физикални причини като слънце, студ, топлина или натиск.
Обичайните симптоми на уртикария включват надигнати, бледи подутини, придружени от тежък
сърбеж и понякога чувство на парене. Симптомите на уртикарията могат да се появят внезапно (остри) или могат да продължат за дълъг период от време (хронични). Когато уртикарията е хронична и не може да се определи причината се нарича хронична идиопатична уртикария.

Научете повече за уртикарията.

Алергии към полени, домашен прах, животни
Научете повече за причинителите на тези видове алергии и какво можете да направите, за да се предпазите или да облекчите състоянието си.